Overige video's

Basisrecept witbrood
Basisrecept witbrood
(49)

Basisrecept witbrood

Met dit basisrecept voor witbrood maak je in een handomdraai zelf het lekkerste witbrood met verse gist en tarwebloem. Brood uit je eigen oven smaakt zoveel lekkerder en het is niet moeilijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld.
Categorie ontbijt, brunch, lunch, bijgerecht
Personen 6 personen
Chef gemiddeld
Klok
Soortgelijke recepten

Bereiden

  1. Mengen: doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.
  2. Kneden: bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Dit zorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.
  3. Eerste rijzing: bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  4. Vormen: kneed het deeg nogmaals door. Vorm een rol van het deeg, vouw de deeguiteinden terug en leg de deegnaad onder in de vorm. Leg plaat- of vloerbrood los op de bakplaat. Dek het deeg af.
  5. Tweede rijzing: laat het deeg 30-50 minuten narijzen. Niet langer, dan zakt het in tijdens het bakken. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
  6. Bakken: knip of snijd het deeg eventueel in. Besprenkel met water voor een glanzende korst en bak midden in de oven op 220°C. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Haal het brood uit de vorm of van de plaat en laat het 30 minuten afkoelen op een rooster.

Bereidingstip

Gebruik je verse gist, los deze dan eerst op in een beetje lauwwarm water en giet de gist in een kuiltje in de bloem. Zorg dat het zout goed is vermengd met de bloem. Direct contact met zout vermindert de werking van gist.

Variatie

Vervang voor bruinbrood 500 gram tarwebloem door 300 gram volkorenmeel en 200 gram tarwebloem. Vervang voor volkorenbrood 500 gram tarwebloem door 500 gram volkorenmeel. Voeg voor een volkoren-pittenbrood 20 gram zonnebloempitten en 20 gram pompoenpitten toe. Bestrijk het brooddeeg voor het bakken met water en druk er 20 gram pijnboompitten, gemengd met 25 gram tarwebloem, op. Vorm ook eens driehoekbroodjes (piramides) van het deeg.

Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.