plaattaart

Plaattaart recepten

Zelf plaattaart maken

Van zoet tot hartig: met een plaattaart recept kun je alle kanten op én je hebt ‘m met kant-en-klaardeeg ook snel gemaakt. Leuk voor een feestje, tijdens een borrel of movienight. Of gewoon als makkelijke en snelle maaltijd voor doordeweeks om de restjes uit je koelkast op te maken.

Plaattaart maken: zo doe je dat

Wil je zelf een plaattaart maken? Goed idee! Je kunt een kant-en-klaar deeg gebruiken, zoals een rol vers bladerdeeg, hartige taart deeg, pizzadeeg, filodeeg of bladerdeeg uit de vriezer. Zo wordt zelf plaattaart bakken wel heel makkelijk! Je kunt ook zelf bladerdeeg maken. Vervolgens rol je het deeg uit over een bakplaat (let op: gebruik altijd bakpapier, anders plakt het deeg aan de bakplaat vast!). Als basis voor de plaattaart kun je een smeersel gebruiken zoals groene of rode pesto, maar ook mascarpone of crème fraîche zijn goede basisingrediënten.

Met het beleg kun je losgaan met allerlei soorten ingrediënten die je lekker vindt. Groenten, zoals courgette, bloemkool, broccoli, paprika, prei, champignons, pompoen en asperges kunnen allemaal op een plaattaart. Ook kaas doet het goed op een plaattaart. Denk aan romige kazen, zoals geitenkaas, brie, blauwe kaas, mozzarella, gorgonzola of feta. Ook vlees, zoals gehakt, ham en spek zijn een lekkere toevoeging als je daarvan houdt. Maak af met noten, zoals walnoten, hazelnoten of pijnboompitten. Je kunt het gerecht zowel warm als koud eten!

Favoriete plaattaart recepten

Omdat je zo goed als alle ingrediënten kunt gebruiken op een plaattaart, kun je eindeloos variëren. Een hartige plaattaart is altijd goed. Deze vegetarische plaattaart met courgette en gorgonzola is perfect tijdens de borrel, of als lichte maaltijd met een groene salade erbij. Ben jij een meer een zoetekauw? Dan moet je deze zomerfruit plaattaart met bosvruchtenijs absoluut eens proberen. Het perfecte dessert op een zomerse dag. Kun je niet kiezen? Ga dan voor zoet én hartig, zoals in deze plaattaart met peer en geitenkaas. Best of both worlds! Deze Italiaanse plaattaart met tomaat, geitenkaas en rode ui is altijd een succes.

Quiche maar
Quiche maar

Klassiek of met een twist!

Alle recepten
Koken met je oven
Koken met je oven

Bakken in de oven

Meer gerechten uit de oven