cheesecake recepten

Cheesecake recepten

De lekkerste cheesecakes

Zin om om een taart te bakken en ben je op zoek naar een lekker recept voor cheesecake? Voor een ‘no bake-cheesecake’ heb je geen oven nodig! Dat scheelt weer op warme zomerse dagen. De koelkast doet namelijk het werk, al moet je wel even geduld hebben tot de cheesecake goed koel en lekker stevig is. Maar het resultaat van de taart is dat wachten meer dan waard! Op deze pagina vind je de lekkerste cheesecake recepten.

De bodem van een cheesecake

Welke bodem wordt er gebruikt voor een cheesecake? Normaal gesproken wordt de bodem van cheesecake gemaakt met knapperige tarwebiscuitjes of volkorenbiscuitjes en roomboter, maar je kunt eindeloos variëren met koekjes. Bastognekoeken zijn bijvoorbeeld ook erg geschikt om te gebruiken als bodem. Maar ook chocoladekoekjes doen het goed, bijvoorbeeld in deze cheesecake met chocokoekjes, of deze citroen cheesecake. Je kunt ook amandelcantuccini, bitterkoekjes, stroopwafels, cake, speculaas, spritsen of kokosbiscuitjes gebruiken voor je cheesecake.

Welke kaas wordt er gebruikt?

Welke kaas gebruik je voor cheesecake? Voor een cheesecake heb je een kaas nodig die smeuïg en stevig is. De basis voor elke cheesecake is vrijwel altijd verse roomkaas. Roomkaas is een zachte kaas die erg lijkt op zeer stevige kwark. De meest gebruikte kazen zijn: verse roomkaas (denk aan Philadelphia en Monchou) en mascarpone. Dit zijn stevige kazen, waardoor je cheesecake ook lekker stevig wordt. Ook wordt Griekse yoghurt wordt nog wel eens gebruikt. Ricotta en cottage cheese kun je ook gebruiken, maar alleen als je het mengt met een smeuïg ingrediënt, zoals monchou.

Variëren met toppings

cheesecake

Met cheesecake kun je eindeloos variëren, ook met de topping! De klassieke cheesecake heeft geen speciale topping, maar je kunt natuurlijk helemaal losgaan met versieren. Ga voor een topping in het thema van een bepaalde feestdag. Met Pasen decoreer je de cheesecake met lekker veel chocolade eitjes en met Kerst ga je voor kerststerren. Liever een zomerse cheesecake? Decoreer dan met zomers fruit, zoals aardbei, citroen en framboos. Ook noten, koekjes, chocolade en fruit zijn goede toppings voor je cheesecake.

Verschil tussen kwarktaart en cheesecake

Wat is het verschil tussen kwarktaart en cheesecake? Deze twee taarten zijn allebei overheerlijk, maar ze zijn wel verschillend van elkaar. De Engelse vertaling van kwarktaart is cheesecake. Beide taarten zijn wel kaastaarten, maar er bestaat wel degelijk een groot verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met roomkaas of monchou, en een kwartaart met, je raadt het al, kwark. Kwarktaart is hierdoor een stuk lichter en zuurder dan de Amerikaanse cheesecake. Een ander groot verschil is dat een cheesecake vaak gebakken wordt in de oven en een kwarktaart opstijft in de koelkast door middel van gelatine.

Cheesecake in een glaasje

cheesecake glaasje

Cheesecake is altijd goed. Of je hem nu serveert bij de koffie, als toetje of tijdens een verjaardag. Leuk idee: serveer je cheesecake eens in een glaasje! Leuk als afsluiter van een diner; zo heeft iedereen zijn eigen glaasje! En het ziet er ook nog eens leuk uit, omdat je alle laagjes van de cheesecake goed kunt zien. Bovendien kun je deze desserts alvast van tevoren klaarmaken. Even in de koelkast en je serveert ze zo uit!

Recept: cheesecake in een glaasje

Oorsprong cheesecake

cheesecake

De cheesecake is overal ter wereld populair, maar het oorspronkelijke idee komt uit Griekenland. Tijdens de invasie van de Romeinen in Griekenland hebben de Romeinen dit recept meegenomen. Rond het jaar 1000 na Christus werd de cheesecake bekend in Engeland. Er ontstonden veel verschillende recepten, die in de basis wel dezelfde ingrediënten deelden. Vanaf de jaren 1900 werd de cheesecake ook populair in New York, toen Europeanen het recept meenamen naar Amerika. De nieuwe kaas die de Amerikanen gebruikten (cream cheese) gaf de New York cheesecake de romigheid zoals we hem nu kennen.

Recept: Cheesecake New York style
Lekkere gebakjes
Lekkere gebakjes

Bakkers klaar, bakken maar!

Klik hier en maak ze ook
De lekkerste appeltaarten
De lekkerste appeltaarten

Zin om te bakken?

Bakken maar!