Amandelgalettes met geroosterde groenten en sjalottensaus -
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 sjalotjes (in halve ringen)
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes tijm (gerist)
- 1 theelepel honing
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 4 wortels (geschrapt)
- 2 pastinaken (geschild)
- 2 rauwe bieten (geschild)
- 70 gram crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- 2 eieren
- 2 eetlepels amandelschaafsel
-
voor het deeg
- 150 gram bloem en
- 1 eetlepel bloem (om te bestuiven)
- 150 gram amandelmeel
- 75 gram oude kaas (geraspt)
- 100 gram boter (in blokjes, ijskoud)
- 2 eetlepels crème fraîche
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Herfstige gerechten
Voorbereiden
Meng voor het deeg 150 gram bloem met het amandelmeel, de kaas, boter, zout en peper, bij voorkeur met een keukenmachine, tot een kruimelig deeg. Voeg de crème fraîche en 2 eetlepels ijskoud water toe en kneed tot een glad deeg. Laat afgedekt rusten in de koelkast. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot circa 4 minuten. Maal wat zout en peper erover en voeg de knoflook en de helft van de tijm toe. Voeg na 1 minuut de honing en balsamicoazijn toe en fruit op een lage stand verder, tot de sjalotten goudbruin en kleverig zijn. Voeg dan 50 ml water toe en laat afgedekt op een lage stand nog 10 minuten zachtjes stoven. Laat staan tot later gebruik. Verwarm de oven voor op 225ºC. Snijd de wortels in de lengte een keer door. Snijd de pastinaken in de lengte in 6 repen en snijd de bieten in frieten van gelijke dikte. Leg alle groenten naast elkaar op de ingevette bakplaat en bestrijk met olie. Rooster de groenten 15-20 minuten hoog in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ovale lapjes van ½ cm dik. Leg ze op de bakplaat met bakpapier en vouw de randen iets naar binnen, zodat een dikkere rand ontstaat.
- Klop de crème fraîche los met de mosterd, eieren, zout en peper. Verdeel dit mengsel over het midden van het deeg. Leg de groenten afwisselend in kleur naast elkaar op de room en bestrooi met de amandelen. Bestrijk de rand met water en bak de galettes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
- Verwarm intussen de sjalottensaus opnieuw op een lage stand. Bestrooi de galettes met de rest van de tijm. Serveer direct met de sjalottensaus.
Bereidingstip
Geen amandelmeel? Maal zelf blanke amandelen fijn in een keukenmachine.
Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 945 kcal |
Koolhydraten | 51 g |
Eiwit | 25 g |
Vet Waarvan verzadigd |
70 g 27 g |
Vezels | 9 g |
Zout | 1 g |

Amandelgalettes met geroosterde groenten en sjalottensaus -

Herfstige gerechten
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 sjalotjes (in halve ringen)
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes tijm (gerist)
- 1 theelepel honing
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 4 wortels (geschrapt)
- 2 pastinaken (geschild)
- 2 rauwe bieten (geschild)
- 70 gram crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- 2 eieren
- 2 eetlepels amandelschaafsel
-
voor het deeg
- 150 gram bloem en
- 1 eetlepel bloem (om te bestuiven)
- 150 gram amandelmeel
- 75 gram oude kaas (geraspt)
- 100 gram boter (in blokjes, ijskoud)
- 2 eetlepels crème fraîche
Voorbereiden
Meng voor het deeg 150 gram bloem met het amandelmeel, de kaas, boter, zout en peper, bij voorkeur met een keukenmachine, tot een kruimelig deeg. Voeg de crème fraîche en 2 eetlepels ijskoud water toe en kneed tot een glad deeg. Laat afgedekt rusten in de koelkast. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot circa 4 minuten. Maal wat zout en peper erover en voeg de knoflook en de helft van de tijm toe. Voeg na 1 minuut de honing en balsamicoazijn toe en fruit op een lage stand verder, tot de sjalotten goudbruin en kleverig zijn. Voeg dan 50 ml water toe en laat afgedekt op een lage stand nog 10 minuten zachtjes stoven. Laat staan tot later gebruik. Verwarm de oven voor op 225ºC. Snijd de wortels in de lengte een keer door. Snijd de pastinaken in de lengte in 6 repen en snijd de bieten in frieten van gelijke dikte. Leg alle groenten naast elkaar op de ingevette bakplaat en bestrijk met olie. Rooster de groenten 15-20 minuten hoog in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ovale lapjes van ½ cm dik. Leg ze op de bakplaat met bakpapier en vouw de randen iets naar binnen, zodat een dikkere rand ontstaat.
- Klop de crème fraîche los met de mosterd, eieren, zout en peper. Verdeel dit mengsel over het midden van het deeg. Leg de groenten afwisselend in kleur naast elkaar op de room en bestrooi met de amandelen. Bestrijk de rand met water en bak de galettes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.
- Verwarm intussen de sjalottensaus opnieuw op een lage stand. Bestrooi de galettes met de rest van de tijm. Serveer direct met de sjalottensaus.
Bereidingstip
Geen amandelmeel? Maal zelf blanke amandelen fijn in een keukenmachine.
Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan een kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 945 kcal |
Koolhydraten | 51 g |
Eiwit | 25 g |
Vet Waarvan verzadigd |
70 g 27 g |
Vezels | 9 g |
Zout | 1 g |