aardappelpuree maken

Aardappelpuree maken

Smeuïge aardappelpuree maken

Luchtig, smeuïg en zacht, zo hoort de perfecte aardappelpuree te zijn. Maar hoe maak je nou de ultieme aardappelpuree? En welke aardappels gebruik je daarvoor? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Aardappelpuree maken: zo doe je dat

aardappelpuree

Welke aardappel is het meest geschikt voor aardappelpuree? Kruimige aardappelen, zoals bintje, première, doré of eigenheimer-aardappel, zijn het best geschikt voor aardappelpuree. Hierdoor krijgt de puree een romige structuur. Gebruik 250 gram aardappelen per persoon om aardappelpuree te maken. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Kook in water, eventueel met een snufje zout, in 20 minuten gaar. Giet af en laat de aardappelen op laag vuur nog 1 of 2 minuten droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree wordt. Stamp met de hand tot puree: met een pureestamper of gebruik een speciale pureeknijper voor een lekker luchtige puree. Gebruik liever geen elektrische (staaf)mixer. Je maakt zo de zetmeelcellen kapot, waardoor het mengsel te stevig en plakkerig wordt.

Je kunt melk, boter of eieren toevoegen om de aardappelpuree smeuïger te maken. Een bekend aardappelpuree recept is de aardappelpuree van Joel Robuchon, ook wel zijn Purée de pommes de terre. Het geheim? Gelijke delen roomboter en melk en maak de puree in een passeerzeef. Hierdoor krijg je een luchtig en fluffy resultaat!

Recept: de ultieme aardappelpuree

Recepten met aardappelpuree

Met aardappelpuree kun je alle kanten op. Serveer het met groenten en een stukje vlees, zoals … Maar je kunt aardappelpuree ook heel goed combineren zonder vlees, bijvoorbeeld aardappelpuree met linzen en worteltjes of geroosterde bloemkool met feta en aardappelpuree. Dat is weer eens wat anders! Liever vis? Alles is mogelijk. Wat dacht je van dit vispotje met doperwten en aardappelpuree! Wist je dat je ook zoete aardappelpuree kunt maken? Hartstikke lekker en het zorgt meteen voor kleur op je bord.

Ook met de aardappelpuree zelf kun je alle kanten op: aardappelpuree met kruiden, aardappelpuree met noten of zelfs aardappelpuree met blauwe kaas. Experimenteer met verschillende aardappel puree recepten en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel
Zoete aardappel
Zoete aardappel

Tips en verrassende recepten!

De lekkerste zoete aardappel r...