Aardappelgratin recepten

Aardappelgratin recepten

De lekkerste recepten voor aardappelgratin

Aardappelgratin is lekker én makkelijk om te maken! Bovendien doet de oven al het werk en heb jij ondertussen alle tijd om de keuken alvast op te ruimen. Zo zet je in een mum van tijd een snelle en smakelijke maaltijd op tafel. Aardappelgratin is weer eens wat anders dan gekookte aardappels. Lekker bij groenten en vlees!

Aardappelgratin maken: zo doe je dat!

Aardappelgratin is een heerlijk en klassiek gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Franse keuken, daar wordt het gratin dauphinois genoemd. Het hoofdbestanddeel van aardappelgratin is, zoals de naam al doet vermoeden, aardappelen. Deze worden in dunne plakjes gesneden en vervolgens gelaagd in een ovenschaal. De basis van aardappelgratin bestaat uit aardappelen, room en knoflook.

De aardappelen worden zorgvuldig geschikt in de schaal, afgewisseld met een mengsel van room en knoflook. Vaak wordt er ook nog een laagje geraspte kaas toegevoegd, wat bijdraagt aan de heerlijke smaak en de kenmerkende goudbruine korst die ontstaat tijdens het bakken.

Variëren met aardappelgratin

Je kunt natuurlijk gaan voor de klassieke aardappelgratin, maar probeer ook eens te variëren met dit ovengerecht. Kies voor aardappelen zoals Russet, Yukon Gold, Desiree of Charlotte. Deze aardappelen hebben een fijne textuur en zullen de heerlijke smaken van de gratin goed absorberen.

Naast de klassieke geraspte kaas kun je verschillende soorten kaas gebruiken om de smaak te variëren. Probeer eens Gruyère, Emmental, cheddar of Parmezaanse kaas voor een unieke twist. Geef je aardappelgratin extra pit door diverse kruiden en specerijen toe te voegen. Denk aan verse tijm, rozemarijn, kerrie, nootmuskaat, knoflookpoeder of een vleugje cayennepeper.

Voor doordeweeks
Voor doordeweeks

Koken met gemak

Doordeweekse recepten
Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel