Broodnodig

Alles voor een goede picknick

Picknicken begint bij brood, dat de basis vormt van veel hapjes. Vaak steelt het beleg de show, maar dit is niet altijd terecht. Want zonder goed brood maak je geen lekkere hapjes!

Van standaard bruine bollen tot ciabatta’s met olijven: het juiste brood haalt het beste uit je ingrediënten. We raden je dan ook aan om van alles uit te proberen. Maar welk brood is geschikt en hoe neem je het mee naar de picknick?

Beleg met overleg

Zowel thuis smeren als bij de picknick je brood beleggen heeft voordelen, maar het leukste is om dit tijdens de picknick te doen. Beleg je thuis, dan vermijd je het risico om iets te vergeten. Maar doe je het pas tijdens de picknick, dan heb je minder last van kleffe broodjes die zompig worden door het beleg. Bovendien is het smeren van je brood ook part of the fun!

Denk bij het smeren zelf goed na over het soort beleg. Hagelslag en filet americain zijn niet zo geschikt om in de zon te eten. Houd de basis simpel, bijvoorbeeld met kaas. Vervolgens kun je het broodje uitbreiden met sla, tomaatjes, ei en augurk.

Easy does it

Het verpakken van je brood is natuurlijk erg belangrijk, maar maak het vooral niet te ingewikkeld: easy does it!

Verpak de broodjes elk in aluminiumfolie. Zo blijven de broodjes knapperig en blijft het op beleg op z’n plek. Dit geldt voor alle soorten boordjes, van stokbrood tot croissants. Duurt het nog even voordat de broodjes genuttigd worden? Loop dan geen risico en vervoer ze in een koeltas.

Smaakcombinaties

Stem je beleg af op het soort brood!

Een Italiaanse bol is bijvoorbeeld superlekker met Italiaanse ingrediënten zoals chorizo en mozzarella.

Neem je een stokbrood mee, dan kun je denken aan zalm met komkommer en gesneden ei.

En liggen er croissants in de picknickmand? Dan mag een lekkere zoete jam absoluut niet ontbreken.

Krentenbol

  • Zoet van zichzelf en daarom prima om zonder beleg te eten.
  • Topingrediënten: komijnekaas, kaas, roomboter met suiker
Met roomkaas, honing en appel

Stokbrood

  • Groot en knapperig, en daarmee de perfecte basis voor een broodje gezond.
  • Topingrediënten: kaas, komkommer, sla, ei, zalm, kip
Brie met gekruide abrikozenspread

Croissant

  • Het luchtige, zoete deeg is een lekkere afwisseling met zwaarder brood.
  • Topingrediënten: jam, ham, kaas, geen beleg
Vanille-abrikozenjam

Italiaanse bol

  • Een krokante bol met Italiaanse kruiden (o.a. oregano)
  • Topingrediënten: chorizo, mozzarella, pesto, rucola
Mozzarella en parmaham