Paas high tea

Theeleuten in stijl

Met Pasen heb je eindelijk de tijd om uitgebreid bij te kletsen. En hoe doe je dat nu beter dan onder het genot van liters thee met allerlei lekkers erbij? Kortom, dit is het ideale moment voor een heerlijke high tea. Met de juiste lekkernijen en aankleding wordt het net zo sprookjesachtig als bij Alice in Wonderland. Schenk nog maar een keertje bij!

Het oog wil ook wat

Het is mooi om de hapjes op een etagère te serveren. Heb je die niet? Dan voldoen mooie schalen en kommen ook. Zet tussendoor wat kleine vaasjes met verse bloemen.

Plaats bij elk gerecht een kaartje of vlaggetje met een korte omschrijving. Doe ingrediënten als jam, honing, suiker en cream in kleine weckpotjes met een zelfgemaakt etiket.

Natuurlijk krijgt de thee ook een hoofdrol op tafel. Zorg dus voor mooie kopjes en geef iedereen een klein schoteltje voor gebruikte theezakjes.

Kijk voor meer decoratietips op onze pagina over decoratie.

De keuze is reuze

Zorg voor lekker veel keuze in thee. Voor zwarte thee worden de blaadjes geoxideerd (blootgesteld aan lucht) en daarna geroosterd. Oxideren geeft de thee die krachtige smaak. Dit proces blijft bij groene thee achterwege, daarvoor worden de blaadjes meteen verhit. In kruidenthee zitten geen theebladeren, maar alleen kruiden. Leg ook wat verse munt en verse gember klaar om thee van te maken. Serveer als alternatief (koud) water met schijfjes limoen en komkommer.

Hartig & zoet

Officieel hoor je bij een high tea met de hartige lekkernijen te beginnen en af te sluiten met zoet. Dus als je de hapjes in etappes serveert, begin dan met hartig. Denk aan verschillende sandwiches, broccoli-quiche met bosui en spekjes en broodrondjes met roomei. Als het gaat om zoete lekkernijen, mag dé high tea-klassieker scones niet ontbreken, uiteraard geserveerd met jam en clotted cream. Maak ze ook eens met cranberry’s en abrikozen in plaats van rozijnen.

Zo stel je het samen

  • Ga per persoon uit van ongeveer twee sandwiches, vier hartige hapjes, één scone en vier overige zoetigheden.
  • Maak niet te grote porties, de meeste hapjes zou je in twee tot drie happen moeten kunnen opeten (afgezien van de sandwiches).
  • Alles wat je in de oven moet bereiden, kun je de dag van tevoren al maken.
  • Maak een aantal hapjes die ook geschikt zijn voor gasten die glutenvrij of lactosevrij eten, zoals fruitspiesjes en glutenvrije toastjes met glutenvrije hummus en komkommer. Voorkom kruisbesmetting bij de bereiding en gebruik een aparte serveerschaal.
  • Zorg dat je ook genoeg te kiezen hebt voor vegetariërs. Maak in elk geval één vegetarische sandwich, bijvoorbeeld met zuivelspread, plakjes avocado en zongedroogde tomaatjes.
Paasontbijt en -brunch

Een lekker begin van je paasdagen

Feestelijk beginnen
Zoet Pasen

De allerleukste én lekkerste baksels

Meer paaslekkers
Paasdecoratie

De leukste paasdecoratie maak je zelf

Tips & tricks
Pasen

Recepten, inspiratie, video's, tips & meer!

Bekijk hier de special