Lekker met Leffe

Lekker met Leffe

Elk gerecht is lekker met Leffe

Het genieten van een goede maaltijd of van een goed is op zichzelf al speciaal. Vooral samen met vrienden en familie. Die momenten kan je nóg specialer maken. Kies één van de gerechten, serveer er de Leffe van onze keuze bij en je zal proeven: alles wordt nóg lekkerder met Leffe.

RISOTTO MET PADDESTOELEN

Risotto is een tijdloze klassieker, geliefd in heel Italië en daarbuiten. Deze romige, hartverwarmende variant met kastanjechampignons is rustiek en makkelijk te bereiden. Een betere manier om je gasten te verwennen is er niet. Of eigenlijk wel: als je de risotto serveert met een glas Leffe Blond. Want de subtiele tonen van vanille en kruidnagel laten de smaken van de champignons nog meer tot zijn recht komen.

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

  • 300 gram risottorijst (arborio)
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 gele ui
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 groentebouillonblokje
  • zout en peper
  • roomboter

Bereiding

  1. Breng 1 liter water aan de kook en laat het bouillonblokje erin oplossen. Snipper ondertussen de ui.
  2. Laat een klontje boter smelten in een pan met dikke bodem en fruit de ui twee minuten op laag vuur. Voeg de champignons toe en bak vijf minuten mee. Schep de risottorijst erdoor en bak mee tot de korrels glazig zijn.
  3. Voeg een scheut bouillon toe aan de pan en roer tot deze is opgenomen. Voeg nog een scheut toe en herhaal dit proces tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  4. Rasp de kaas en schep de helft door de risotto. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de risotto over de borden en strooi de rest van de kaas erover.
  5. Serveer de risotto met een glas Leffe Blond. Zijn bloemige en licht kruidige aroma geeft dit eenvoudige recept nog meer smaak.

ZALM MET CITROEN-DILLESAUS

Een mooi stukje verse zalm met een frisse saus en gegrilde groene asperges, wie kan daar niet van genieten? Dit recept is wat ons betreft een topper die het niet alleen in de zomer goed doet, maar waarmee je ook op wat koudere dagen de zon in huis haalt. Zeker als je er een glas Leffe Blond bij serveert. Want zijn fruitige en licht bitterzoete tonen zijn volledig in harmonie met de citroen in de saus.

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 100 ml room
  • 50 ml kippenbouillon
  • sap van ½ citroen
  • citroenrasp
  • 1 theelepel water
  • 1 theelepel maïzena
  • 5 gram verse dille (fijngesneden)
  • 250 gram groene asperges
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan. Breng de zalm op smaak met zout en peper. Bak 3 minuten aan één kant, draai hierna om en bak de andere kant ook 3 minuten.
  2. Haal de zalm uit de pan en zet even apart.
  3. Bak de knoflook kort aan in de koekenpan. Voeg hierna room, kippenbouillon en citroensap toe. Breng de saus op smaak met peper. Meng de maïzena met water, roer door elkaar en voeg ook toe aan de pan. Laat dit 5 minuten doorverwarmen.
  4. Verhit ondertussen een grillpan. Besmeer de groene asperges met olijfolie en grill ze ongeveer 3 minuten per kant. Roer ten slotte de fijngehakte dille door de saus en verwarm even mee. Doe de zalm in de pan en verwarm deze nog kort mee voor je de zalm met citroensaus en dille serveert. Kruid de asperges af met zout en strooi de citroenrasp erover.
  5. Leg op elk bord een zalmmoot, schenk er wat saus naast en leg er wat asperges bij. Geef je gasten er een glas Leffe Blond bij en laat ze merken hoe de citrustonen in de Leffe en in de saus elkaar perfect complementeren!

RUNDERSTOOFPOT

Echte thuiskoks of foodies zijn hier dol op. Door een lange en langzame garing haal je echt het optimale uit een mooi stuk rundvlees. Vaak zie je stoofpotten waar alleen vlees in gaat, waarbij dan puree of frietjes worden geserveerd. Maar wij hebben aardappelen in de stoofpot verwerkt. En waar ze in België vaak stoofvlees mét Leffe Bruin maken, serveren wij het er apart bij. De lichte zoetheid van donker gebrande mout verrijkt de smaak van je stoofpot als geen ander!

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

  • 500 gram rundvlees
  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram wortelen
  • 2 el tomatenpuree
  • ½ liter rode wijn
  • 2 el boter
  • 3 el olijfolie
  • maïszetmeel
  • bladpeterselie (grof gehakt)
  • 2 blokjes vleesbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • zout en peper

Bereiding

  1. Hak de ui fijn en de bladpeterselie grof. Snij de knoflook fijn. Schil en snij de aardappelen in stukken. Snij de wortelen in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime braadpan op middelhoog vuur en bak de stukken vlees rondom goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan.
  3. Stoof in dezelfde pan de ui en de fijngehakte knoflook glazig. Doe er het vlees weer bij. Giet er de wijn over en voeg er de tomatenpuree, laurier en tijm aan toe. Breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes sudderen.
  4. Smelt in een andere pan de boter. Doe er de in stukjes gesneden aardappelen en wortel bij en roerbak 20 minuten. Kruid met peper en zout. Doe dan de groenten bij het vlees, voeg water toe tot alles net onder staat en laat nog 10 minuten garen.
  5. Meng de bouillonbolkjes door de warme stoofpot. Bind de saus eventueel met wat maïszetmeel. Bestrooi met gehakte peterselie.
  6. Serveer dampend warm, samen met een glas Leffe Bruin. Zijn iets bittere toets en licht gesuikerde en gekarameliseerde afdronk sluit perfect aan bij de rustieke smaak van de stoofpot.

Lekker samen genieten met Leffe

Leffe is een bier om van te genieten. Alleen, tijdens een moment van rust na een hectische dag, maar vooral ook met vrienden. Of je het dan als aperitief drinkt, of bij een gezellige maaltijd, elk moment samen maak je extra speciaal met Leffe. En daarom is Leffe nu ook verkrijgbaar in krat. Op een gezellige avond, proost!