Grand’Italia

Vanavond pasta pesto?

Zet eens wat vaker gerechten met pesto op tafel. Altijd smaakvol en de mogelijkheden zijn eindeloos. Van een snelle doordeweekse pasta pesto tot een zelfgemaakt pestobrood voor als je iets meer tijd in de keuken hebt. Ontdek hier de tips en de lekkerste pesto recepten!

Verse basilicum

De streek Ligurië in Noord-Italië is de bakermat van pesto. Hier groeit heerlijke, verse basilicum op het open veld waardoor de blaadjes een heel andere structuur krijgen dan basilicum uit Nederlandse kassen. In juni tot en met augustus, als de smaak op z’n best is, wordt de donkergroene basilicum in Italië geoogst en direct naar de fabriek gebracht. Hier wordt de basilicum gewassen en gesneden en verwerkt tot heerlijke pesto.

Koken met pesto

Pesto, met name bekend als de lekkere smaakmaker die je op een broodje smeert, is heel veelzijdig. Ideaal voor een heerlijke pesto pastamaaltijd. Pesto is direct klaar voor gebruik, je hoeft het alleen maar door je gerecht te roeren. Daarnaast is pesto ook geschikt als dip, door de soep, in een salade of om vis en vlees mee op smaak te brengen.

Heerlijk smeuïg

Pesto komt van het Italiaanse ‘pestare’, dat verwijst naar het fijnmalen van kruiden en specerijen in een marmeren vijzel met een ‘pestello’, een houten stamper. De smaakvariaties zijn eindeloos. Samen met olie, de kazen pecorino en grana padano en pijnboompitten wordt basilicum gemengd tot een heerlijke, smeuïge groene Pesto alla Genovese. Heb je nog wat pesto in je potje over? Schenk er een kleine laagje olijfolie op. Zo sluit je de pesto als het ware extra af en is hij langer houdbaar.

Kleur op tafel

In Italië wordt pesto in vele kleurencombinaties gemaakt door verschillende ingrediënten met elkaar te mengen. Het meest klassieke recept uit Genua is linguine met aardappel, sperziebonen en basilicumpesto. Een ander heerlijk gerecht met deze pestovariant is gnocchi alla Genovese. Wil je de groene variant afwisselen met rood, wit of oranje? Maak eens een pasta pesto met een van de vele andere pesto varianten van Grand’Italia.