Foodtour door Azië

Foodtour door Azië

Van curry tot bao buns to gado gado

Van curry tot gado gado en van sushi tot loempia: Azië heeft het allemaal. In dit thema gaan we op foodtour door Azië. Van sushi en noedels in Japan, bahn mi en pho uit Vietnam, nasi goreng en rendang uit Indonesië en Thaise pad thai. En laten we Chinese dumplings en Zuid-Koreaanse bbq niet vergeten. Laat je meevoeren langs deze heerlijke Aziatische recepten! Bekijk het magazine hier.

Japan

Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels in combinatie met een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Verse ingrediënten worden met grote zorg bereid. Een traditionele Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso soep (lichte soep met blokjes tofu erin), ramen en vis of vlees. Japanners staan bekend om hun heerlijke yakitori spiesjes, onvergetelijk lekkere sushi en ramen, udon of soba noedels. Wagyu beef is ook niet weg te denken uit de Japanse keuken, net als de bento box. En de groenten? De Japanners houden ervan om deze te frituren: tempura noemen ze dat. Lekker knapperig! Of ze maken er een okonomiyaki van: een Japanse hartige pannenkoek.

 

Vietnam

Vietnam staat bekend om het fantastische streetfood, maar uit de lichte Vietnamese keuken komen ook juist heel verfijnde gerechten. Rijst staat bijna elke maaltijd op het menu. Als ontbijt, lunch en avondeten. Zeg je Vietnam? Dan zeg je in één adem ook Vietnamese loempia’s. De Vietnamezen staan bekend om het combineren van verschillende smaken zoals zoet, zuur en pittig in één gerecht. Vietnamezen zijn ook dol op pho (noedelsoep met vlees), bahn mi (stokbrood met vlees) en bahn xeo (gevulde rijstpannenkoek).

Indonesië

Nasi goreng en saté zijn de bekendste Indonesische gerechten die in Nederland regelmatig gegeten worden. Maar de Indonesische keuken is zo divers dat er nog veel meer lekkers te proberen valt. Het eten wordt niet in gangen geserveerd, maar in de vorm van een rijsttafel. Zo kun je de hele avond gezellig tafelen! In Indonesië zijn ze ook dol op foodkraampjes – ook wel kaki lima genoemd. Je vindt ze overal op de straat en op avondmarkten. Andere typische Indonesische gerechten zijn rendang, sate ayam en laksa. En vergeet de sambal niet.

 

Bekijk alle Indonesische recepten

Thailand

Pad thai, Thaise curry of Thaise soep: we krijgen er geen genoeg van! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze Thaise recepten helemaal niet moeilijk om te maken. In Thailand zie je veel kleine eetstalletjes, ook wel food stalls. Hier verkopen ze streetfood om je vingers bij af te likken. Rijst en noedels wordt, samen met Thaise curry, het meest gegeten. Maar het bekendste Thaise gerecht is misschien toch wel pad thai (kway teow pad): noedels met ei, lente-ui, garnalen en pinda’s. En vergeet tom kha kai soep niet!

Alle Thaise recepten

China

De Chinese keuken is erg uitgebreid en hartstikke veelzijdig. Logisch ook, aangezien het een van de grootste landen ter wereld is. Alle regio’s hebben hun eigen specialiteiten en variaties op Chinese gerechten. Zo kenmerkt de Zuid-Chinese (ook wel Kantonese keuken) keuken zich door de zoetzure accenten, zoals in de wontonsoep, koe loe kai (kip in zoetzure saus) en dimsum. In het westen is de Sichuanese keuken het bekendst. De hotpot-traditie en de pittige kip kung pao komt daar vandaan. In het noorden vind je de Mongoolse keuken, waar ze veel schapenvlees gebruiken. In het oosten is de Shanghai-keuken het bekendst en hier wordt veel gebruikgemaakt van vis. Pekingeend is overall misschien wel het bekendste Chinese gerecht. En wat dacht je van tjap tjoy, mihoen Singapore, foe yong hai en Chinese hoisin saus?

 

Zuid-Korea

De Koreaanse keuken staat bekend om rijst, groenten, vis, zeewier en tofu. Typische Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten van rijst tot soep en kimchi. De lekkerste Koreaanse gerechten? De Korean bbq is misschien wel het paradepaardje van de Koreaanse keuken. Een soort gourmetten, maar dan met mals vlees en Koreaanse bijgerechten zoals zeewier, groenten en kimchi. Bibimbap is ook populair. Het betekent letterlijk ‘gemixte rijst’ en lijkt op een soort poké bowl. Chimaek is dubbel gefrituurde kip. Dubbel zo lekker dus. Tteokbokki, ook wel rice cake, is een van de populairste streetfood van Korea.