Courgette

Maak de lekkerste courgette recepten

Courgette is het charmante broertje van de komkommer. Stevig van vorm, maar zacht van smaak. Er bestaan tal van recepten met courgette. Wat dacht je van gevulde courgette, courgettini of courgette soep? Wij delen de lekkerste recepten en inspiratie met je.

Bewaartip!

Ga voor een stevige courgette met een gave schil en kies een zo klein mogelijk exemplaar, die heeft de meeste smaak. Bewaar hem op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Dan is de groente ongeveer een week houdbaar. Gare courgette kun je zo’n jaar in de diepvries bewaren.

Eetbare bloem

De mooie gele bloem van de courgette is eetbaar. Vul de bloemen bijvoorbeeld met een mengsel van ricotta, haal door een beslagje en frituur goudbruin. Deze delicatesse is erg lekker!

Ook lekker: met ricotta en salie gevulde courgette

Voedingsfeiten

Per 100 gram
kcal: 29
vet: 0 g
waarvan verzadigd: 0 g
eiwit: 2 g
koolhydraten: 5 g
waarvan suikers: 5 g
vezels: 1,1 g
kalium: 200 mg
calcium: 30 mg
fosfor: 23 mg
vitamine C: 16 mg

Klein en fijn

Courgettes worden klein en onrijp geoogst bij een lengte van zo’n 20-25 cm, als je ze met rust zou laten dan worden ze even groot als een pompoen! Ze zijn dan niet meer eetbaar en de kern zit vol zaad. ‘Courge’ betekent dan ook ‘merg’ in het Frans.

De herkomst

De courgette is lid van de komkommerfamilie en daar heeft hij qua uiterlijk ook meer van weg dan de meloen en pompoen uit diezelfde familie. Al bestaan er ook bolvormige of gele varianten met dezelfde neutrale smaak, in de supermarkt vind je meestal de groene. Deze wordt gekenmerkt door een ietwat bittere smaak. In Nederland wordt hij in kassen verbouwd en komt vanaf half juni ook van de volle grond.

Combineren maar!

De zachte smaak van courgette past heel goed bij:
aubergine – balsamicoazijn – basilicum – chilipeper – chorizo – citroen – dille – feta – garnalen – geitenkaas – Italiaanse kruiden – knoflook – mozzarella – munt – oregano – Parmezaanse kaas – rauwe ham – salie – sinaasappel – tomaat – venkel – walnoten – zalm

Recept met courgette: frietjes

Snijd 1 courgette in dunne reepjes. Meng 2 eetlepels bloem met een handje geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout. Schenk wat melk in een kommetje. Haal de courgettereepjes door de melk en wentel vervolgens door de bloem. Verhit een frituurpan met zonnebloemolie tot 175ºC en frituur de courgettefrietjes in circa 3 minuten knapperig en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en besprenkel met wat grof zeezout. Rasp er wat extra Parmezaanse kaas over en serveer direct.

Courgette-parmezaanfrietjes

Tiprecept: courgettebloemen

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd 1/2 courgette in 6 dunne plakken. Snijd 2 plakjes bladerdeeg elk in 3 gelijke repen. Leg steeds een courgetteplakje met de ronde kant naar boven op een reep bladerdeeg en bestrooi met peper en zout. Verbrokkel er wat geitenkaas over, rol de reep deeg voorzichtig op en leg in een holte van een ingevette muffinbakvorm. Doe hetzelfde met de overige plakken. Bak de courgettebloemetjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin. Neem uit de vorm en serveer als hapje.

Courgettebloemetjes met geitenkaas