Bord opmaken

Koken als een pro

Haal met een beetje hulp de chef-kok in jezelf naar boven! Met deze kooktechnieken kook je de sterren van de hemel en presenteer je je kerstgerechten helemaal op restaurantniveau.

Kaaskrokantjes

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Rasp oude kaas, pecorino of Parmezaanse kaas.

Kaas 1

Stap 2
Schep kleine bergjes van de kaas met voldoende tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.

Kaas 2

Stap 3
Bak de kaas circa 10 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en trek de kaaskrokantjes los van het papier. Lekker als garnering bij een soep of salade.

Kaas 3

Combinatietip!
Met zo’n kaaskrokantje til je de soep naar een hoger niveau! Probeer deze venkelsoep met gerookte forel en garnalen eens.

Maak het nu zelf

Quenelles maken

Stap 1
Doop 2 lepels in een glas water.

Quenelles 2

Stap 2
Schep met een van de lepels een portie van de pudding, mousse, slagroom of puree.

Quenelles 3

Stap 3
Schep met de andere lepel de portie over door met de brede kant van de lepel in de holte te scheppen van de andere lepel. Herhaal dit nogmaals zodat je van de pudding een glad, lepelvormig balletje vormt.

Quenelles 4

Stap 4
Leg de quenelles voorzichtig op het bord. Gebruik deze techniek ook eens om mousse of pudding elegant te serveren.

Groentechips

Stap 1
Schaaf van harde knolgroenten, zoals winterwortel, pastinaak en biet, met een dunschiller of mandoline ragfijne plakjes. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Groente 1

Stap 2
Hussel de plakjes om met een paar druppels olie en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de groenten circa 20 minuten hoog in de oven.

Groente 2

Laat afkoelen en bestrooi eventueel met zout. Lekker als garnering bij een soep, salade of voorgerecht.

Groente 3

Combinatietip!
Serveer in plaats van een aardappelgerecht eens groentechips voor een extra bite.

Zo maak je het

Karameldraden

Stap 1
Bestrijk een (goed schoongemaakte) bezemsteel met olie en leg deze bijvoorbeeld op de rugleuning van twee stoelen die circa 1 meter uit elkaar staan. Dek de stoelen en vloer af met een doek of kranten. Je kunt dit ook buiten doen op een droge, windstille plek.

Karameldraden 2

Stap 2
Meng 200 gram suiker met 75 ml water in een pan met dikke bodem en verwarm tot de suiker goudgeel begint te verkleuren. Neem de pan van de warmtebron en laat een paar minuten afkoelen. Als de karamel iets dikker is geworden, maar nog steeds vloeibaar is, kun je deze verwerken.

Karameldraden 3

Stap 3
Doop een vork in de karamel en maak korte zigzaggende bewegingen over de bezemsteel. De karamel loopt uit naar beneden en stolt onderweg zodat er heel fijne draden blijven hangen.

Karameldraden 4

Stap 4
Laat de draden circa 5 minuten hangen en pak dan met de hand steeds een bosje draden vast. Vorm er heel rustig een bal van, knijp of druk niet en leg dit ‘vogelnestje’ op een stuk bakpapier. Als de karamel te dik wordt, kun je deze weer zachtjes opnieuw verwarmen. Gebruik deze karameldraden als garnering voor gebak of een dessert.

Spiegel van saus

Stap 1
Verwarm de borden voor, dan verspreid de saus zich sneller en beter. Laat een beetje saus of puree in het midden van het bord lopen.

Spiegel van saus 2

Stap 2
Veeg met de bolle kant van de lepel een beetje saus of puree uit in een rustige beweging, ga niet smeren.

Vegen van saus

Stap 1
Laat een dikke druppel saus op het bord vallen.

Vegen van saus 2

Stap 2
Veeg met de bolle en puntige kant van de lepel de saus in een korte beweging één kant op.

Zoete wijngelei

Stap 1
Verwarm 500 ml zoete witte wijn met 100 gram suiker en 1 opengesneden vanillestokje en laat op een lage stand circa 30 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje. Week intussen 6 blaadjes gelatine in een laagje koud water. Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in de warme wijn. De wijn mag nu niet meer koken.

Zoete wijngelei 2

Stap 2
Neem de pan van de warmtebron en laat al roerend wat afkoelen. Bekleed een schaal met vershoudfolie en giet de wijn erin. Laat opstijven en helemaal afkoelen. Bekleed met een laagje folie en laat verder opstijven in de koelkast.

Zoete wijngelei 3

Stap 3
Neem de gelei met de folie uit de schaal. Trek de folie eraf en snijd de gelei in kleine blokjes. Serveer bij een nagerecht, paté of stoofpeertjes.

Zoete wijngelei 4

Combinatietip! 
De wijngelei dient als fris zoetje bij de hartige mousse van brie met cranberry-portsaus.

Bekijk het recept

Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!

Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips

Kerst-hoofdgerechten

Hét pronkstuk van het kerstdiner

Meer inspiratie

De grote kerstspecial

Recepten, inspiratie, video's, tips & meer!

Bekijk 'm hier

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen in uw browser of u klikt op "Accepteren" dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten