Variatie op het rooster

Alles voor een topbarbecue

Alles wat je buiten maakt, smaakt zoveel lekkerder. Zodra het weer het toelaat, steken we daarom de barbecue aan! Heb je de tijd? Pak dan flink uit met vlees, vis, salades, sauzen en marinades. Wil je na een lange werkdag snel iets op tafel zetten? Dan bereid je eenvoudig een complete maaltijd op het rooster. Wat dacht je van een gegrild visje met gegrilde groenten en zelfgebakken platbrood? Zo creëer je dat relaxte vakantiegevoel gewoon in je eigen achtertuin, op een doordeweekse dag! Hoe uitgebreid je barbecuesessie ook is, met onze slimme barbecuetips en smakelijke barbecuerecepten wordt het in elk geval een topbarbecue.

Burgertips

– Vlees en vis voor een burger moeten een bepaald vetgehalte hebben voor de binding en de smaak. Hak vlees of vis met de andere ingrediënten vrij fijn tot een homogeen mengsel, anders vallen de burgers tijdens het grillen uit elkaar.

– Gaar een klein gehaktballetje 1 minuut in een beetje kokend water. Zo kun je van tevoren proeven of het gehaktmengsel goed op smaak is.

– Het opstijven in de koelkast is belangrijk voor de binding van de vetten. Door het malen en mengen is het vet zachter geworden, koelen zorgt ervoor dat het mengsel weer stevig genoeg wordt om te grillen of bakken.kruiden.

THE RULES

Aan de barbecue? Voor de zekerheid nog een paar regels voor het beste resultaat:

 • Laat biefstukken of karbonades op kamertemperatuur komen voordat je ze grilt. Bewaar kip en vis tot gebruik liever in de koelkast.
 • Verhit de barbecue goed voor: pas als er een grijs aslaagje op de kooltjes zit, kun je gaan grillen.
 • Weersta de verleiding om vlees of vis steeds om te draaien. Laat rustig garen en keer zo min mogelijk.
 • Laat biefstuk, karbonade en kip na het grillen 5-10 minuten rusten, losjes afgedekt met folie, voordat je het vlees serveert.

Zo wil ik ‘m!

De een wil ‘m zo rauw mogelijk, de ander wil zijn steak zo doorbakken mogelijk. De officiële vocabulaire om aan te geven hoe je je vlees wilt:

 • Bleu of rare: bijna rauw, voelt bij het indrukken zacht aan en veert niet terug;
 • Saignant of medium rare: rood, voelt elastisch aan en veert terug;
 • Á point of well done: rosé, voelt bij het indrukken stevig aan en is  elastisch;
 • Bien cuit of very well done: doorbakken, voelt droog en hard aan en veert nauwelijks terug als je erin drukt.

Groenten met een streepje

Gegrild vlees is onweerstaanbaar, maar geroosterde groenten zijn minstens zo lekker. Eigenlijk kun je elke groentesoort op de barbecue  leggen. Harde groenten als wortels, pastinaken en rode biet moet je wel eerst voorgaren voordat je ze roostert. Kook ze heel even, bestrijk ze licht met olie of een marinade en gril ze tot ze rondom mooie streepjes hebben. Zachte groenten als cherry-/kerstomaatjes, courgettes en aubergines kun je prima verwerken in spiesjes. Wissel de groenten af met blokjes vlees of met blokjes stevige pittige kaas als halloumi of feta.

Geroosterde spitskool met gekaramelliseerde ui

Goed prikken

Spiesjes zijn onmisbaar bij het barbecueën, maar je moet ze wel goed gebruiken. De do’s and don ‘ts:

 • Week houten spiesjes altijd minimaal 30 minuten in water om te voorkomen dat ze verbranden tijdens het grillen;
 • Metalen barbecuepennen zijn vaak langer dan houten spiesjes en duurzamer in het gebruik. Let erop dat de pennen gedraaid of vierkant zijn en niet rond, zodat ze de ingrediënten beter vast houden;
 • Hele vissen laten zich moeilijk keren. Steek ze aan twee pennen zodat de vis op zijn plaats blijft en beter is te hanteren;
 • Zorg ervoor dat er geen ruimte tussen de ingrediënten zit als je vlees of groenten aan houten spiesjes rijgt, om te voorkomen dat de stokjes gaan smeulen.

Veggies op het rooster

Gegrilde groenten zijn heerlijk bij de barbecue. Kies voor smakelijke soorten als groene asperges, zoete aardappel, rode paprika of portobello paddenstoelen. Niet alle groenten garen goed op de barbecue of het vraagt veel geduld. Kook groenten als broccoli, mais en venkel kort voor, dan hoef je ze alleen nog te garen op het barbecuerooster. Prik kleinere groenten of stukken groenten aan een spiesje om ze gemakkelijker te keren. Groenten geven geen vet af tijdens het grillen, daardoor dreigen ze sneller aan te bakken. Zorg daarom dat het rooster goed schoon is en vet het goed in met olie.

Mediterrane courgette-paprikaspiesjes

Broodje barbecue

Het lekkerste brood van het rooster

Brood van de grill

Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades

Spiesen en burgers

De leukste ideeën voor spiesen en burgers op de grill

Meer grillrecepten

Surf en turf

Surf & turf, klassiek & trendy

Vlees & vis-gerechten