Vis van de barbecue

Iedereen kan het!

Vis speelt bij de barbecue minder vaak de hoofdrol dan vlees, maar waarom eigenlijk? De meeste vissoorten liggen supersnel op je bord en zijn licht verteerbaar. Combineer ze met smaakmakers als citroen en verse kruiden en je hebt een perfect zomermaal! Dus: reserveer snel een plekje op je barbecue en geniet van versgegrilde vis.

Vis grillen, zo doe je dat!

Vis direct op het barbecuerooster leggen is meestal geen succes, dan plakt het vast en valt het uit elkaar. Kies liever voor een van de volgende methoden:

  • Verpak de vis in aluminiumfolie. Voordeel is dat je meteen wat smaakmakers als citroen, groene kruiden en zout en peper kunt toevoegen.
  • Gebruik een speciale visklem of een barbecueplankje.
  • Barbecuevis die je in de supermarkt hebt gekocht, ligt vaak op een aluminium schaaltje. Zet de vis met schaaltje en al op het rooster.
  • De meeste vissoorten hoeven maar een paar minuten per kant te garen. Laat zeker niet te lang liggen, want dan wordt je vis droog.
Recept: zalmforelpakketje met tomaat en dille

Zalm op de barbecue

Zalm is een van de vissoorten die je prima rechtstreeks op het rooster kunt leggen. Vooral als je kiest voor zalm met huid, want de huid houdt de vis goed bij elkaar. Smeer de zalm in met een beetje olie en leg deze met de huidkant op de barbecue. Draai na een paar minuten om en gril nog even aan de andere kant. Als de zalm mooi rosé is van binnen, is hij perfect!

Tip: vispakketje van de barbecue

Roken mag

Heb je een barbecue met deksel, dan kun je vis roken. Verse makreel is hier bij uitstek geschikt voor. Laat de vis eerst even een uurtje of twee zwemmen in een pekelbadje. Leg in de barbecue alle briketten aan één kant. De vis komt aan de andere kant te liggen en kan zo langzaam garen. Strooi een handje houtsnippers over de briketten, daar krijg je die typische rooksmaak van. Doe het deksel dicht en gaar de vis in ongeveer een halfuurtje gaar. Vooral snippers van eikenhout zijn erg lekker bij vis, maar je kunt ook kiezen voor beuken- of acaciahout.

Met schelp en al

In de categorie supersnel & supersmakelijk: mosselen van de barbecue! Je kunt ze gewoon rechtstreeks op het rooster leggen, of doe ze in een vuurvaste mosselpan die je op de barbecue zet. Rooster ze twee tot drie minuten per kant tot ze opengaan. Lekker met kruidenboter of met venkel en chorizo.

Snackgroente

Om lekker door te eten

Groente grillen

Salades bij de bbq

Salades vol kleur, vitamines en frisheid

Meer salades

Sauzen en marinades

De ultieme smaakmakers

Gerechten met extra smaak

Op hete kolen

Geen zomer zonder barbecue

Tips & tricks