Aardbei

Maak de lekkerste recepten met aardbei

Zijn bijnaam zomerkoninkje verdient deze kanjer terecht. In de zomermaanden is hij lekker zoet, sappig en geliefd bij jong en oud! De aardbei leent zich perfect om mee te experimenteren in zoete gerechten. Wat dacht je van aardbeien tiramisu, een zomerse aardbeien kwarktaart óf een frisse aardbeien smoothie met munt?

Voedingsfeiten

Per 100 gram
kcal: 29
vet: 0,4 g
waarvan verzadigd: – g
eiwit: 0,7 g
koolhydraten: 6,5 g
waarvan suikers: 5,4 g
vezels: 2 g
magnesium: 15 mg
kalium: 150 mg
calcium: 25 mg
fosfor: 30 mg
vitamine C: 64 mg

Valse vrucht

Een aardbei groeit vanuit de bloembodem van de plant in plaats vanuit de vrucht en is hierdoor een schijnvrucht. De pitjes aan de buitenkant zijn eigenlijk de vruchtjes en bij sommige mensen geven deze een allergische reactie. Hoe langer aardbeien aan de plant hangen, hoe zoeter ze worden. En hoe verleidelijk ook wanneer ze aan je plant rood beginnen te kleuren: nadat de vrucht eenmaal van de plant is geplukt, rijpt hij echt niet meer verder.

1001 soorten

Er zijn wel honderden aardbeienrassen, maar de Elsanta en Lambada blijven in Nederland het populairst. Deze vind je dan ook meestal in de supermarkt. De wat zachtere, zoete Lambada wordt al vroeg in het seizoen geplukt. Iets later volgt de stevige Elsanta die je goed kunt bewaren. Door kruisingen komen er steeds weer nieuwe rassen bij, zoals de witte ananas-aardbei. Er bestaan ook wilde varianten, zoals de kleine bosaardbei.

Gezond snoepje

Aardbeien zijn heerlijk om zo tussendoor te snoepen. En dan ben je ook nog eens heel goed bezig, want de aardbei is een heel gezonde snack! Van al het fruit zit er in de aardbei, op de kiwi na, het meeste vitamine C. Er zitten ook maar weinig calorieën in en de vruchten bevatten veel vezels en foliumzuur.

Bekijk het recept

Koning met kroon

Een echte zomerkoning draagt natuurlijk een kroon. Laat die kroon ook zitten tijdens het wassen van de aardbeien, anders zuigen ze zich als een spons vol met water en zit er weinig smaak meer aan. Wil je het kroontje na het wassen netjes verwijderen? Gebruik een rietje! Steek het rietje onder in de aardbei en druk zo voorzichtig naar boven het kroontje eruit.

Wat, waar, wanneer

Bij de Romeinen werden al aardbeien gegeten vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. De vrucht werd pas echt populair toen er nieuwe rassen vanuit Amerika naar Europa kwamen, die hier vervolgens weer gekruist werden tot mooie stevige en zoete exemplaren.

De aardbei is oorspronkelijk een echte zomervrucht. Door de teelt in kassen en de import zijn de vruchten tegenwoordig bijna jaarrond verkrijgbaar, maar voor het transport worden ze voor de houdbaarheid vaak geplukt wanneer ze nog nét niet helemaal rijp zijn. Aardbeien die in de zomer vers van eigen bodem komen zijn daarom het zoetst, sappigst en lekkerst van allemaal!

Aankoop & bewaren

Gebruik je neus wanneer je aardbeien koopt, rijpe varianten ruiken heerlijk zoet. Maar vergeet ook je ogen niet en check thuis altijd of er een gekneusd of beschimmeld exemplaar in het doosje zit. Verwijder deze meteen, zo wordt de rest niet aangetast.

De vruchten zijn erg kwetsbaar, eet ze zo snel mogelijk op en was ze pas vlak voor gebruik. Leg ze los van elkaar in een laag op een stukje keukenpapier op een bordje en dek af met keukenpapier. Op deze manier kun je ze een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, gebruik dit fruit dan in een smoothie of mousse.

 

Waterproof?

Aardbeien aan de plant hebben in de zomer veel water nodig, maar kunnen niet zo goed tegen regen! De vruchten krijgen dan scheurtjes of rotten weg. Daarom maken telers vaak een soort afdakje boven de planten om hun ze te beschermen. Geef ze in eigen tuin altijd voorzichtig water en giet naast de plant, zodat de vruchten droog blijven.

Zomertopper

Bruschetta met aardbeien, gegratineerde geitenkaas en tijmhoning

Verwarm de ovengrill voor. Bak dikke plakken brood om en om in een koekenpan met wat olijfolie en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Beleg met plakjes aardbei en verkruimel wat zachte geitenkaas erover. Bestrooi met verse tijmblaadjes en bedruppel met honing. Gratineer de bruschetta 1 minuut vlak onder de grill en serveer direct.

 

Do it yourself

Rijgen maar!

Aardbeispiesjes met vijgen en krokante parmaham

Schep 200 gram aardbeien om met een paar druppels balsamicoazijn en olie. Snijd 3 rijpe of eventueel gedroogde vijgen in kwarten en bedruppel ze met sherry of port. Bak in een koekenpan 4 plakken parmaham in een beetje olie om en om knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en breek in stukken. Steek de stukjes ham om en om met de aardbeien, vijgen en basilicumblaadjes aan 6 satéprikkers. Leg ze op een schaal en maal er wat peper over.

Bekijk het recept

Hemelse combi's

De zoete aardbeiensmaak gaat heel goed samen met:
amandel – ananas – anijs – appel – asperge – balsamicoazijn – banaan – basilicum – chocolade – citroen – framboos – geitenkaas – kersen – kiwi – kokos – limoen – meloen – mozzarella – munt – pistache – rabarber – room – sinaasappel – vanille – yoghurt