Basisrecept Meringue

Tip: Gebruik het liefst metalen of glazen kommen en gardes omdat vet zich gemakkelijk hecht aan kunststof. En zelfs een klein spoortje vet verhindert dat het eiwit luchtig wordt.

1 Basisrecept Meringue

Zorg ervoor dat de kom en de garde brandschoon en vetvrij zijn en maak ze extra schoon met citroensap.

2 Basisrecept Meringue

Splits de eieren voorzichtig zodat geen eidooier bij het eiwit komt. Scheid elk ei apart in een kommetje en doe het dan pas bij de andere eiwitten en eidooiers. Bewaar de dooiers voor een ander gerecht afgedekt in de koelkast.

3 Basisrecept Meringue

Klop de eiwitten een beetje luchtig met een snufje zout met een garde of mixer. Voeg dan al kloppend met één eetlepel tegelijk de suiker toe. Laat de suiker oplossen voordat je de volgende eetlepel toevoegt. De suiker vormt een laagje suikersiroop om de luchtbellen waardoor het schuim stevig wordt. Klop verder 4-6 minuten tot het schuim stevige pieken vormt. Te weinig suiker en te lang kloppen maakt het eiwitschuim vlokkerig en ongeschikt om te spuiten of te verwerken.

4 Basisrecept Meringue

Spatel daarna de poedersuiker en maïzena in delen luchtig door het mengsel. De poedersuiker zorgt voor stevigheid en de maïzena laat het schuim mooi drogen.

5 Basisrecept Meringue

Het schuim is nu klaar voor de verwerking.