Streekrecept: Limburg

Streekrecept: Limburg

Als getogen Limburger weet Rik Prinsen (37) een goede appelvlaai wel te waarderen. Met de nadruk op ‘goede’, want volgens Rik gaat er niets boven de ‘homemade’ exemplaren. “De aandacht die eraan is besteed, de pure smaken en de warme geur… dat is voor mij hét thuisgevoel.”

“In Limburg wordt je bij praktisch iedere gelegenheid welkom geheten met koffie en een royaal stuk vlaai. Een mooie traditie die ik me, hoewel ik in Brabant ben geboren, snel eigen heb gemaakt. Toen we net in Limburg woonden maakte mijn moeder vaak pruimenvlaai. Ik heb hier achterin mijn tuin een aantal appelbomen staan en daar maak ik dankbaar gebruik van voor mijn zelfgemaakte appelvlaai. Want dat is toch wel veruit mijn favoriet.”

Thuis genieten
“Wat een échte Limburgse vlaai vooral zo lekker maakt, is het vers meegebakken fruit en het gistdeeg. Dat maakt hem lekker luchtig. En de geur natuurlijk, die associeer ik direct met thuis. Ik heb een drukke baan als acteur/festivalorganisator en zit ook regelmatig in het buitenland. Zodra ik thuis ben duik ik met mijn hond Moor eerst de natuur en daarna de keuken in. Beide geven rust en nieuwe inspiratie. En zodra ik oog in oog sta met mijn zelfgemaakte appelvlaai? Tsja, dan gaat mijn bourgondische hartje wel degelijk weer sneller kloppen…”

—————————————————————-

Meedoen?
Vind jij het leuk om mee te doen aan deze rubriek? Ben jij of ken jij iemand die zo’n ouderwets streekrecept heeft en er mooi over kan vertellen? Stuur dan een brief of e-mail met wat achtergrondinformatie naar onderstaand adres.

Boodschappen Streekrecept
Postbus 472
7000 AL Doetinchem
boodschappen@mcp.nl
o.v.v. Streekrecept

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com