Streekrecept: Groningen

Streekrecept: Groningen

In de periode dat ze in Hilversum woonde, miste Nienke Hartholt (31) haar geboortestad Groningen. Ze groeide er op en een groot deel van haar familie woont er. Gelukkig wilde haar vriend Jeroen (35) graag met haar mee verhuizen naar het noorden.

Nienke: “Ik heb acht jaar met veel plezier in het Gooi gewoond, maar het is echt een andere wereld. Ik houd heel erg van de nuchtere Groningse mentaliteit. Dat geldt ook voor Jeroen, hoewel hij in Blaricum is opgegroeid. We kozen bewust voor de gezelligheid van de stad Groningen, maar zijn wel in een kindvriendelijke wijk gaan wonen. Vanuit ons huis sta je bovendien heel snel midden in de natuur. We genieten erg van de rust en de ruimte om ons heen.”

‘Bij mijn opa en oma kreeg ik
vroeger altijd Groninger koek’

Inmiddels is het gezin uitgebreid met Sara (4) en Luuk (1). Nienke is van plan om Sara binnenkort eens kennis te laten maken met een echte streekspecialiteit: Groninger koek. “Dat kreeg ik zelf vroeger altijd bij mijn opa en oma. Sara houdt van ontbijtkoek, dus ik verwacht dat ze Groninger koek ook wel lekker zal vinden. Hoewel die koek wel iets sterker van smaak is en anijs, gember of sukade bevat. Het lijkt me lekker om er Groninger turfjes van te maken. Groninger mosterd is ook zo’n streekproduct dat vroeger bij ons thuis standaard op tafel stond. Maar ik denk niet dat ik de kinderen daar nu al een plezier mee doe!”

—————————————————————-

We hebben deze week een klein extra’tje! Deze drie Boodschappen-lezers zijn helemaal gek op chocolade. Niet alleen om zo te snoepen, ze maken er ook de lekkerste taarten en toetjes mee!

BS0215 Chocolade Monique + Floris 17

Naam: Monique Hemmes en Floris
Leeftijd: 37 en 2 jaar
Woonplaats: Baarn
Favoriete chocolade: melkchocolade

Monique: “Ik begin en eindig de dag het liefst met chocolade. Zo eet ik ’s ochtends altijd vlokken op brood. Melk, puur of gemengd, ik heb ze allemaal in huis zodat ik altijd kan kiezen waar ik op dat moment zin in heb. Ik ben dan ook niet zuinig met strooien, de boterham mag verstopt zijn. Heerlijk met een kop koffie erbij. Nu mijn zoontje wat groter is, bakken we regelmatig koekjes, met chocolade natuurlijk. Floris heeft chocolade pas net ontdekt. Hij mocht laatst tijdens het koekjes versieren wat glazuur proeven en vond het heel lekker. Maar deze truffeltaart moet ik wel bij hem uit de buurt houden, anders eet hij alle frambozen eraf! Of je nu iets te vieren hebt of niet, deze taart kan altijd. Als ik weet dat er de volgende dag vriendinnen op bezoek komen, maak ik hem de avond van tevoren. Je bent binnen een half uur klaar. Daarna moet hij nog wel een tijdje opstijven in de koelkast. Dat vereist best wat geduld, want de taart is onweerstaanbaar. Ik heb het recept van een vriendin gekregen. Zij eet de taart nu ook graag bij mij, want stiekem maak ik hem nog nét iets lekkerder.”

Monique’s recept: Chocolade truffeltaart

BS0215 Chocolade Wanda 01

Naam: Wanda Kreuning
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Hilversum
Favoriete chocolade: zo puur mogelijk

Wanda: “Chocolade gaat bij mij meestal ergens doorheen. Zo gebruik ik veel chocolade in taarten en toetjes, het liefst zo puur mogelijk. Ik organiseer vaak etentjes met vrienden en sta daarvoor graag in de keuken. Soms neem ik zelfs een dag vrij om alles goed voor te kunnen bereiden. Bij zo’n uitgebreid diner hoort natuurlijk ook een dessert! Ik heb altijd chocolade en cacaopoeder in huis. En natuurlijk boter en bloem, dus als ik wil dan kan ik meteen aan de slag. Mijn vriend is ook dol op chocolade, als ik aan het mixen ben staat hij als een klein kind te wachten tot hij de kloppers af mag likken. In de winter drinken we graag warme chocolademelk, ouderwets van hete melk met cacao. Op zondagmiddag onderuit op de bank bij een film geeft dat zo’n lekker huiselijk gevoel. De eerste chocoladetaart die ik ooit bakte was een Sachertorte. Toen had ik de smaak te pakken en door de abrikozenjam in die taart was ik meteen verkocht voor de combinatie chocolade met fruit. De sinaasappeltopping maakt daarom mijn cupcakes helemaal af. Ik neem ze graag mee als ik op visite ga, lekker bij de koffie. En het recept lukt altijd.”

Wanda’s recept: Chocolade cupcakes met sinaasappeltopping

BS0215 Chocolade Yvon-Cheryl 05

Naam: Yvon-Cheryl Scholten
Leeftijd: 44 jaar
Woonplaats: Didam
Favoriete chocolade: wit met gepofte rijst

Yvon-Cheryl: “Alles waar chocolade op of in zit vind ik lekker. Het meest houd ik van chocolade met iets knapperigs erin, zoals noga of gepofte rijst. We hebben altijd chocolade in huis. Mijn man en twee zoons eten het ook graag, na schooltijd wordt er dan ook altijd iets met chocolade gesnoept. Mijn lunch bestaat elke dag uit een boterham met pure hagelslag en een beker chocolademelk. Zelfs op vakantie neem ik voor de zekerheid een voorraad mee. We maken graag verre reizen en dan is het niet altijd even makkelijk om ergens chocolade te vinden. Maar omdat je tijdens een vakantie toch uit je ritme bent, mis ik het minder dan thuis. Ik heb een druk leven met een eigen bedrijf en tijdens het werken geeft chocolade me energie. ‘s Avonds kijk ik vaak een film en eet ik chocolade als ontspanning, ik word er heel gelukkig van. Chocolade eet ik ook nooit gedachteloos, ik geniet er op dat moment heel bewust van. Bij dit toetje spreekt vooral het zachte, luchtige me aan: je eet geen stevig blokje, maar een hele hap chocoladeslagroom!”

Yvon-Cheryl’s recept: Hemelse modder

—————————————————————-

Jouw recept hier?
Vind jij het leuk om mee te doen aan deze rubriek? Ben jij of ken jij iemand die zo’n ouderwets streekrecept heeft en er mooi over kan vertellen? Stuur dan een brief of e-mail met wat achtergrondinformatie naar onderstaand adres.

Boodschappen Streekrecept
Postbus 472
7000 AL Doetinchem
boodschappen@mcp.nl
o.v.v. Streekrecept

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com