Streekrecept: Den Haag

Streekrecept: Den Haag

Omdat haar moeder diplomaat is, heeft Georgia Jones (29) als kind veel in het buitenland gewoond. In de periodes dat het gezin in Nederland verbleef, streek het neer in Den Haag. Inmiddels is Georgia voor haar werk naar Amsterdam verhuisd, maar ze is nog regelmatig in Den Haag te vinden.

Georgia: “Ik vind Den Haag nog steeds een erg leuke stad. Je hebt er alles: strand, cultuur, leuke restaurants. En de mensen zijn heel aardig. Ik kom er dan ook nog vaak. Om mijn ouders te bezoeken bijvoorbeeld, of om met vrienden af te spreken. Ik sluit niet uit dat ik er ooit weer ga wonen, al bevalt het in Amsterdam ook heel goed.”

In de periodes dat het gezin in het buitenland woonde, kookten Georgia en haar moeder veel uit het Haagse Kookboek. Georgia: “Dat boek heeft mijn moeder al twintig jaar. Er staan veel typisch Nederlandse recepten in, het is echt een familietraditie om er samen uit te koken. Haagse Bluf staat er ook in, al heb ik dat eerlijk gezegd nog nooit gemaakt. Ik had eigenlijk het idee dat dat een heel ouderwets recept was. Maar deze versie is erg lekker, bovendien is het snel klaar en heb je maar weinig ingrediënten nodig. Zelf denk ik bij een typisch Haags recept eerder aan de appeltaart van Dudok of aan een broodje haring. Dat aten we vroeger altijd als we aan zee waren.”

—————————————————————-

Ook deze week een klein extra’tje: Foodbloggers in beeld! Ze zijn enthousiast, volgen de trends en zijn zeer gepassioneerd over eten. Zo gepassioneerd dat ze hun eigen foodblog zijn begonnen! Deze bloggers vertellen wat hen inspireert en geven daarbij natuurlijk ook een van hun favoriete recepten prijs.

Capture1

Naam: Francesca van Berk (36)
Woonplaats: Zoetermeer
Weblog: www.francescakookt.nl
Blogt sinds: 2012

Francesca: “Ik zet bijna elke dag iets nieuws op mijn blog. Mensen zijn dan benieuwd en komen vaker terug. Zo probeer ik onder andere gezinnen te helpen om makkelijke recepten op tafel te toveren. Er zijn zelfs mensen die hun boodschappenlijstje afstemmen op mijn weekmenu. Ik werkte in de reclamewereld en ben uit nieuwsgierigheid een blog begonnen. Van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in eten en koken. We gingen thuis vaak uit eten en dan keek ik graag mee in de restaurantkeuken. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Mijn interesse voor eten en kinderen ontdekte ik toen ik moeder werd. De culinaire opvoeding van kinderen vind ik heel belangrijk, dus naast mijn blog werk ik aan een boek hierover. Het duurde een jaar voordat ik mijn baan op durfde te zeggen en inmiddels ben ik professioneel blogger. Een blog bijhouden kost veel tijd, ook op vakantie gaat de laptop mee. Naast schrijven en fotograferen onderhoud ik social media en als ik vragen krijg, probeer ik altijd te reageren. Ik verwen mensen graag met eten, nu heb ik een heel groot publiek. Mijn grootste doelgroep zijn vrouwen met een gezin en die hebben het druk, de ingrediënten die ik gebruik moeten daarom goed verkrijgbaar zijn. Op mijn blog wil ik het verhaal achter eten laten zien. Daarbij kook ik wat ik lekker vind, afhankelijk van het seizoen. Dat is volgens mij de belangrijkste trend: gewoon weer zelf, echt koken.”

Francesca’s recept: Puntpaprika met bloemkoolcurry en couscous

Capture2

Naam: Renée Kemps (22)
Woonplaats: Amsterdam
Weblog: www.reneekemps.com
Blogt sinds: 2014

Renée: “Elk recept op mijn blog moet de juiste sfeer overbrengen zodat ik mensen er alvast een beetje van kan laten proeven. Ik wil dat wat ik deel perfect is: een goed recept met mooie foto’s. Omdat ik veel waarde hecht aan de kwaliteit varieert het hoe vaak er iets nieuws op mijn site verschijnt. Naast mijn studie Engelse literatuur ben ik elke dag met mijn blog bezig. ’s Avonds sta ik vaak in de keuken om recepten uit te proberen. Af en toe lukt iets binnen twee keer maken. Soms denk ik na drie keer alsnog dat het nóg lekkerder kan en probeer ik het daarna weer drie keer. Met mijn blog wil ik ook buitenlandse food-liefhebbers bereiken. Daarom schrijf ik alles in het Engels, inclusief de recepten met bijbehorende maatvoering in bijvoorbeeld cups. Thuis vond ik het altijd leuk om nieuwe recepten voor het gezin uit te proberen, nu inspireer ik ook onbekenden met mijn liefde voor puur eten. Daarbij gebruik ik groenten die op dat moment het beste smaken en laat me leiden door wat ik vind op bijvoorbeeld de markt. Ik kook voor tachtig procent met verse en pure producten, voor de overige twintig procent geniet ik van lekkere dingen. Daar word ik heel gelukkig van. En doordat ik deel waar ik blij van word, kan ik andere mensen ook blij maken. Eten is niet alleen voeding, maar ook heel sociaal. Met elkaar aan tafel zitten vind ik bijvoorbeeld een heel waardevol moment.”

Renée’s recept: Falafel met quinoa en pompoen

Capture3

Naam: Judith Pagrach (28)
Woonplaats: Utrecht
Weblog: www.myfoodblog.nl
Blogt sinds: 2013

Judith: “Mijn blog begon min of meer als grap. Mijn vriend is webdesigner en zette in een avond een website voor me in elkaar. In het begin had ik maar een handjevol bezoekers en moest ik het hebben van familie, vrienden en social media. Nu is mijn blog, naast mijn fulltime baan, verweven met mijn leven en reageren er ook mensen die ik helemaal niet ken. Ik vond het altijd al leuk om te schrijven en toen ik op mezelf ging wonen, ben ik gaan experimenteren in de keuken. Als student kookte ik nog met pakjes en zakjes, tegenwoordig maak ik alles zelf. Het hoeft niet moeilijk te zijn, je kunt in een kwartier en met weinig ingrediënten al iets lekkers op tafel zetten. Met een moeder die kookboeken schrijft, is eten altijd belangrijk geweest in mijn leven. Ik kreeg bijvoorbeeld zelfgemaakte tussendoortjes mee naar school en we aten elke dag samen aan tafel. De inspiratie voor mijn blog haal ik onder meer uit het lezen van tijdschriften en kookboeken, het kijken van kookprogramma’s en het volgen van buitenlandse blogs. Mijn blog daagt me uit om nieuwe dingen te proberen. In de supermarkt kies ik graag ingrediënten waar ik nog niet eerder mee heb gekookt, zoals aardpeer of tofu. Of ik bedenk bijvoorbeeld wat ik naast soep nog meer met pompoen kan maken. Mijn vriend fotografeert altijd en omdat een gerecht eerst mooi op de foto moet staan, is het eten vaak lauw wanneer we het uiteindelijk op gaan eten!”

Judith’s recept: Indiase ‘tosti’

—————————————————————-

Jouw recept hier?
Vind jij het leuk om mee te doen aan deze rubriek? Ben jij of ken jij iemand die zo’n ouderwets streekrecept heeft en er mooi over kan vertellen? Stuur dan een brief of e-mail met wat achtergrondinformatie naar onderstaand adres.

Boodschappen Streekrecept
Postbus 472
7000 AL Doetinchem
boodschappen@mcp.nl
o.v.v. Streekrecept

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com