Streekrecept: De Achterhoek

Streekrecept: De Achterhoek

De goedlachse Miriam Kuiper is een geboren en getogen Achterhoekse. Toen we haar vroegen naar haar favoriete streekgerecht hoefde ze niet lang na te denken: “Stimpstamp met naegelholt en zure saus natuurlijk!”

“Ik ben dol op stamppotten! Deze stamppot rauwe andijvie met naegelholt en zure saus is absoluut mijn favoriet. Ik ben ermee opgegroeid. Als ik bij mijn oma logeerde, stond deze Achterhoekse stimpstamp altijd wel een keer op het menu. Het is een echt familierecept. Mijn oma maakte de zure saus altijd met karnemelk. Ik herinner me dat ze wel eens stond te foeteren boven het fornuis dat de saus weer in de schift was geschoten. Kon ze weer opnieuw beginnen. Poeh, wat een werk. Ik heb daarom zelf een snellere en superlekkere versie bedacht met slasaus en Doesburgse mosterd.”

Naegelholt
“Geen stimpstamp zonder naegelholt natuurlijk. Dat is ook echt van hier. Qua smaak een beetje vergelijkbaar met runderrookvlees. Alleen wordt dit rundvlees niet gerookt, maar gedroogd. Ik vind dat het zo’n lekkere, zoutige touch geeft aan de stamppot. En mijn kinderen zijn er ook gek op. Als ik even niet oplet tijdens het koken, is de helft al uit de pan verdwenen, haha. Hoewel ik erbij blijf dat niemand oma’s stimpstamp kan evenaren, is mijn gezin altijd blij als ik deze stamppot maak. Zij vinden het onmundig lekker!”

—————————————————————-

Ook meedoen aan deze nieuwe rubriek?
Vind jij het leuk om mee te doen aan deze nieuwe rubriek? Ben jij of ken jij iemand die zo’n ouderwets streekrecept heeft en er mooi over kan vertellen? Stuur dan een brief of e-mail met wat achtergrondinformatie naar onderstaand adres.

Boodschappen Streekrecept
Postbus 472
7000 AL Doetinchem
boodschappen@mcp.nl
o.v.v. Streekrecept

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com