Lezersrecepten: Ode aan rood

De één is er trots op, de ander ondervindt er ook nadelen van. Maar één ding is zeker: rood haar valt op, is betrekkelijk zeldzaam en het is natuurlijk dé kleur van dit seizoen. Deze vier roodharige lezeressen geven speciaal voor Boodschappen hun favoriete herfstrecept prijs.

—————————————————————-

001

Naam: Marion Bertrand

‘Ik ben best een bijzondere uitgave van de mensheid’

Ze wordt door haar collega’s steevast ‘Red’ genoemd. Marion Bertrand (42) uit Utrecht is de gelukkige eigenaresse van een vol oranjerode haardos. “Ik ben met mijn rode haar best een bijzondere uitgave van de mensheid. Hoe vaak ik wel niet te horen krijg: ‘Is dat je natuurlijke haarkleur?’ Soms een beetje vermoeiend, maar ook heel begrijpelijk. Ik ben nu eenmaal behoorlijk rood en dan val je gewoon op. Nu ik wat ouder ben, wordt mijn haar iets lichter. Maar met mijn sproeten en blanke huid blijf ik onmiskenbaar Mrs. Red. En dat heb ik eigenlijk altijd leuk gevonden, ook als kind. Al noemden ze me vuurtoren, ik trok me er destijds als verlegen meisje niets van aan. Wat mij tegenwoordig vaak opvalt, is dat mensen mij zien als een pittige dame. Nu ben ik een groot voorstander van ‘spicy’ eten. Voor een goede soto ajam kun je me ’s nachts wakker maken. Maar van karakter ben ik, ondanks mijn vurige uiterlijk, toch een stukje milder.”

Recept: Soto Ajam

002

Naam: Debbie Nieling

‘Als kind heb ik er behoorlijk veel last van gehad’

“Wisselend rood”, zo omschrijft Debbie Nieling (29) uit Doetinchem haar haarkleur. Haar rode lokken kleuren mee met de seizoenen. In de zomer zijn ze wat lichter en in de herfst komt er
een koperen gloed overheen. Hoewel ze er nu trots op is, werd ze er vroeger vaak mee gepest. Debbie: “Ik was de enige roodharige in mijn omgeving. Mijn ouders hebben het altijd geweldig gevonden, maar kinderen uit de buurt en op school riepen me na: ‘Hé stoplicht, wanneer spring je eens op groen!’ Of ze noemden me ‘rodekool’. Als kind heb ik er behoorlijk veel last van gehad. Gelukkig sta ik nu veel sterker in mijn schoenen en denk ik ‘kom maar op’. Ik geniet van veel dingen. Zo ben ik een echt familiemens en vind ik het heerlijk om met z’n allen knus aan tafel te eten. Pasta met champignons en witte wijn is in deze tijd van het jaar veruit favoriet. Lekker en op en top herfst!”

Recept: Pasta met champignons en rucola

003

Naam: Maaike van Helmond

‘Het is voor mij altijd de normaalste zaak van de wereld geweest’

Met het symbool MC1R op haar arm getatoeëerd laat Maaike van Helmond (34) uit Nijmegen zien dat ze de trotse bezitter is van het melanocortine 1 receptor gen. Oftewel: de erfelijke eigenschap voor rood haar. Maaike: “Hoewel ik nu besef dat het best bijzonder is, is het voor mij altijd de normaalste zaak van de wereld geweest. Dat is natuurlijk niet zo gek als iedereen thuis rood haar heeft. Ik heb er verder ook nooit problemen mee gehad, hooguit hier en daar een opmerking. ‘Had je vader roest in de piep?’, die vond ik wel grappig. Hoe blij ik ook ben met mijn eigen haarkleur,
soms baal ik ervan dat het vrijwel onmogelijk is om mijn haar te verven. Daarvoor schijnt het pigment te sterk te zijn. Ik moet het gewoon doen met één lichtere, oranje pluk in de zomer en een koperrode kleur in de herfst.” En haar favoriete herfstrecept? “Dat is toch wel paprikasoep met rundvlees en rode wijn. Mooi rood en lekker basic.”

Recept: Paprikasoep met rundvlees en rode wijn

004

Naam: Arina Stinissen

‘Rooien en valen zijn donderstralen’

Tijdens de herfst geurt haar huis regelmatig naar koekkruiden. Arina Stinissen (22) uit Laag Soeren is dol op cranberry-appelcake en laat geen gelegenheid voorbij gaan om deze cake te maken. Dat ze als roodharige door het leven gaat, is overigens nooit een issue geweest. Sterker nog; het levert haar zo nu en dan een leuke fotoshoot op. Arina: “Mijn vriendin is hobbyfotografe en onlangs heb ik met haar een shoot gedaan voor een diervoedingsmerk. Superleuk! Hoewel het meer te maken had met mijn liefde voor dieren dan met mijn rode haar hoor! Natuurlijk val je met rood haar wel op. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf eerder rossig vindt dan rood. Maar in combinatie met mijn bleke huid word ik toch echt als ‘rooie’ bestempeld. Ik zie het als iets unieks en ook mijn omgeving heeft altijd positief gereageerd. De leukste opmerking die ik ooit heb gehoord? Dat is toch wel ‘rooien en valen zijn donderstralen’. Of dat waar is, valt natuurlijk nog te bezien.”

Recept: Cranberry-appelcake

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com