KerstKookSterren

KerstKookSterren

“Voor mijn ker stdiner maak ik alles zelf”
JOPIE DE BOER (60)

BS12-2014 Anthony

“De dag voor kerst sta ik de hele dag in de keuken. Ik maak voor mijn kerstdiner dan ook alles zelf. Dat pure koken zonder pakjes en zakjes heb ik van mijn moeder. Zij kookte altijd goed, maar eenvoudig. Een diner hoeft niet duur en exclusief te zijn, een simpel gerecht met verse producten en een andere touch is ook heel smaakvol. Zo komt de rodekool bij mij niet uit een pot, die snijd ik gewoon met de hand en kook ik in sinaasappelsap. De kerstsfeer in huis vind ik ook heel belangrijk, ik begin al ruim van tevoren met de kerstversiering. Ik leg een mooi kleed op tafel, maak diverse bloemstukken en gebruik mijn speciale servies waarvan normaal alleen de borden uit de kast komen. Kerstmis zelf vieren we met familie, maar enkele weken daarvoor gaan we al jaren met onze oude buren eten bij hotelschool het Deltion College in Zwolle. De studenten daar oefenen dan hoe ze een goed kerstdiner kunnen maken. Je krijgt er heel lekkere gerechten voorgeschoteld en daarna komen de koks aan tafel om daarover te vertellen. Dat is heel leuk als kookliefhebber, jonge mensen die al zó gepassioneerd bezig zijn met eten. De gerechten die ik heel lekker vind, maak ik na. Deze krachtige wildbouillon stond bijvoorbeeld ook ooit op het menu en maak ik nu zelf regelmatig. Mensen vinden het altijd heel verrassend als je de geurige bouillon in een glas serveert als irish coffee. Maar schep er niet te veel slagroom op, dan wordt het gerecht te zwaar.”

RECEPT: Irish coffee van wildbouillon

“Mijn familie vraagt met kerst meteen naar de oliebollen”
INGRID RAIS (53)

BS12-2014 Anthony

“Als mijn familie komt met kerst vragen ze meteen of ik de pittige oliebollen wel heb gemaakt. Je kunt deze oliebollen het hele jaar door eten, het is ook een heel lekker hapje op verjaardagen. In december maak ik ze altijd met een pak oliebollenmix, daar worden ze mooi rond, zacht en lekker luchtig van. Vanaf mijn dochters verjaardag, eind november, is het bij ons al feest en versiert de kerstboom het huis. De lichtjes in de boom vind ik zo feestelijk en horen voor mij echt bij kerst. Mijn moeder verlichtte in Suriname de hele straat met ons huis. Ik geniet altijd zo van de kerstdagen: met de familie samen zijn, zonder stress, alsof de wereld even stilstaat. Ook mijn zusjes zijn echte kerstliefhebbers, dus nostalgische films mogen bij ons zeker niet ontbreken. Net als de bingo, dat spelen we ieder jaar ouderwets met de hele familie waarbij iedereen uiteindelijk prijs heeft. Uiteraard hoort daar lekker Surinaams eten bij, zoals pom, geroosterde kip en bami. En mijn oliebollen natuurlijk, die ik voor de kinderen die mee-eten met kerst wel wat minder pittig maak. Dan serveer ik ze met chilisaus, ik houd zelf van lekker pittig eten. Maar daarnaast maak ik ook altijd een schaal zoete oliebollen met appel. Mijn wens is dat mijn drie dochters deze traditie op hun eigen wijze voortzetten met hun familie, vrienden en kinderen.”

RECEPT: Pittige oliebollen

“Het maakt niet uit of ik voor twee of twaalf per sonen kook”
HENK ROMEIJN (61)

BS12-2014 Anthony

“Van mijn goochelhobby heb ik mijn beroep gemaakt, mijn andere grote hobby is koken. Er komen regelmatig vrienden eten en dan verzin ik elke keer wat nieuws. Ook al is het veel werk, als mijn vrienden ervan genieten dan geniet ik ook. Het streelt je ego als mensen wat je maakt lekker vinden. Met kerst moet ik vaak één dag werken als tafelgoochelaar in restaurants, maar de andere kerstdag maak ik er thuis een feest van. Dat begint al vroeg in december met de voorbereidingen: ik stuur een uitnodiging, maak een leuke menukaart. Ik heb er plezier in om voor mensen te koken en dan maakt het mij niet uit of dat voor twee of twaalf personen is. Lekker met de hele familie bij elkaar en stoelen verzamelen zodat er voor iedereen plek is aan tafel. En tussendoor kaarten of sjoelen, mijn zussen zijn net als ik gek op spelletjes. Ik treed als goochelaar regelmatig op in Azië en neem dan de geurigste kruiden en specerijen mee naar huis. Voor dit recept ben ik daarmee gaan experimenteren, met als resultaat dit succesrecept. De appeljus is niet zo machtig als een gebonden saus. Bovendien ben ik een echte vleesliefhebber en varkenshaas kun je op allerlei manieren bereiden. Laat het vlees wel altijd even tot rust komen wanneer je het uit de koelkast haalt. Dit gerecht kost weinig voorbereiding, het staat in zo’n half uur op tafel. Zo kun je ook nog genoeg aandacht besteden aan je gasten.”

RECEPT: Varkenshaas met appeljus

“Als kind was ik al dol op kerst”
JESSICA VERSCHOOR (32)

BS12-2014 Anthony

“Bij de eerste kerstliedjes krijg ik vlinders in mijn buik, ik word er helemaal blij van. Ik vind het ook fijn om in mijn eentje het huis te versieren. Lekker op mijn gemak, even een rustmoment. Als kind was ik al dol op kerst. Mijn vader had een kerstfilm opgenomen en die keek ik gewoon in de zomer. Nu vieren we voor onze dochter eerst sinterklaas en daarna komt er meteen een kerstboom in huis. Om het jaar moet ik werken met kerst, maar kerstavond is heilig voor mij. Samen koken en films kijken met een paar cadeautjes. Wat met kerst echt niet mag ontbreken zijn mince pies. Mijn Engelse oma Ivy bakte die vroeger voor de hele familie. Als ik dan als meisje de keuken binnenkwam, zat alles onder de bloem. Inmiddels is mijn oma 89 en bestaat de familie uit zo’n vijftig personen. Het bakken lukt oma niet meer en mijn moeder, tante, zus en ik hebben deze taak van haar overgenomen. Zo zetten wij de traditie voort en krijgt oma haar mince pies. In een koektrommel kun je ze wel even bewaren. Het brengt geluk als je de mince pies in stilte eet, maar ik weet niet of dat echt traditie is of dat het gewoon een manier was om ons even stil te krijgen! Met dit recept in Boodschappen wil ik mijn oma eren. Want juist met kerst word ik er weer aan herinnerd hoe dankbaar ik mag zijn met zo’n grote, hechte familie.”

RECEPT: Mince pies

“Als kind was ik al dol op kerst”
ZUSSEN ANNIE (50), JO (52) EN ELLY (47)

BS12-2014 Anthony

Elly Groosman – van Hooijdonk: “Onze moeders rijstepap is een echte feestpap. Ze maakte hem ook alleen met speciale gelegenheden en met kerst mocht hij zeker niet ontbreken. En nog steeds niet, ook al is mijn moeder zeven jaar geleden overleden. Kerstmis is voor mij een bijzonder feest: Eerste Kerstdag is de driedubbele verjaardag van mijn moeder, tweelingbroer en ik. Een voordeel van jarig zijn met kerst is dat de hele familie vrij is en gezellig bij elkaar komt. Voor onze verjaardagen én om tijdens het kerstdiner de ‘Nouwsenpap’, naar mijn moeders meisjesnaam, te eten. Als we eens met kerst uit eten gaan dan komt de pap op kerstavond op tafel. Mijn oma maakte de rijstepap al, vroeger werd hij nog met opgeklopt eiwit in plaats van slagroom bereid. Lange tijd was ik het recept kwijt, maar gelukkig had mijn tante het nog en kon ik de pap eindelijk weer maken. Omdat de pap het lekkerst smaakt met verse volle melk stond er in het originele recept ‘een liter melk van de koe van neef Theo’. Het is een gerecht vol herinneringen, ik zie mijn moeder zo weer in de keuken staan tussen de potten en pannen om voor haar gezin te zorgen. Met kerst mis ik haar extra veel. Ik hoop dat veel mensen deze rijstepap lekker vinden, al zal hij vast nooit zo bijzonder worden als voor onze familie.”

RECEPT: Moeders Rijstdessert

“Zo’n mooie grote schaal op tafel staat meteen feestelijk”
HANNEKE DE JONGE (55)

BS12-2014 Anthony

“Ik kom uit een echte kookfamilie, wij vinden het gezellig om met elkaar in de keuken te staan en daarna lekker te eten. Mijn ouders hadden vroeger een restaurant en mijn drie zussen, broer en ik hebben hun ‘kooktic’ overgenomen. Met kerst komen we altijd een dag samen en maken dan ieder een gerecht, na uitgebreid overleg over het menu, wie wat maakt en of het allemaal wel bij elkaar past. We koken altijd een beetje tegen elkaar op wie dat jaar de lekkerste gang maakt. Door onze goede voorbereidingen staan we pas in de namiddag in de keuken, er blijft overdag nog genoeg tijd over voor een wandeling en spelletjes met elkaar. En iedereen helpt mee, de kinderen maken bijvoorbeeld tapas of een taart voor bij de koffie. Als ‘toetjeskoningin’ komt het dessert meestal voor mijn rekening. Ik maak graag meerdere desserts, voor ieder wat wils. Mijn trifle viel vorig jaar heel goed in de smaak, echt een succesnummer. Ik wilde graag de smaak van een Schwarzwälder kirschtaart, maar omdat ik geen taartenbakster ben heb ik er een dessert van gemaakt. De laagjes van een trifle kun je goed zien wanneer je het dessert serveert in een glazen schaal. En zo’n mooie grote schaal op tafel staat meteen heel feestelijk. Voor kinderen kun je de alcohol weglaten en de cake besprenkelen met wat kersensap. Deze trifle is wel heel machtig, houd er dus nog een plekje voor over na het hoofdgerecht!”

RECEPT: Schwarzwälder trifle

“Ik ben altijd op zoek naar recepten met een bijzondere twist”
DIANE SCHAUB (29)

BS12-2014 Anthony

“Eten is voor mij het hele jaar door belangrijk en met kerst nog net wat meer. Ik ben half Frans en bij mijn Franse grootouders zit je met kerst bijna de hele dag aan tafel om te eten, én te praten over eten. Ook als ik kerst in Nederland vier, staat bij mijn moeder de lamsschouder op kerstochtend al in de oven. Met de kerstdagen ben ik nooit thuis, in mijn kleine huis heb ik te weinig ruimte om mensen uit te nodigen. Ik droom van een grote tafel waaraan mijn familie en vrienden kunnen zitten. Soms ga ik naar mijn opa en oma in Bretagne, dan weer vier ik kerst bij mijn vader of moeder. Zo is kerst voor mij elk jaar anders, maar we bedenken altijd samen het menu en koken met z’n allen. Lekker wandelen, eten en niets moet. Deze chocoladetaart met biet is heel speciaal voor mij: hiermee ben ik vorig jaar kerst mijn kookblog Cuisine de Clementine begonnen, vernoemd naar mijn Franse oma. Mijn moeder en broertje gaven mij het laatste zetje om mijn recepten online te zetten. Ik ben altijd op zoek naar recepten met een bijzondere twist. Deze taart vond ik in een kookboek van Nigel Slater en ik ben gaan experimenteren met de verhoudingen en presentatie. Het is een verrassende taart, maar ik weet zeker dat wanneer je je gasten vraagt naar het ‘geheime ingrediënt’ niemand het zal raden.”

RECEPT: Chocoladetaart met bietjes

Klik hier om deze editie te bekijken op ISSUU.com