Kalkoenragout

Kalkoenragout

Hoofdgerecht voor 8 personen

Editie: Nummer 10 uit 1999

Bereidingstijd:ca. 45 minuten Voedingswaarde per persoon:
eiwit 37g
koolhydraten 5g
vet 27g
kcal 411
Verplaatsen naar mijn kookboek Print recept
  • 800 g kalkoenfilet
  • 400 g champignons
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olie en/of boter om te bakken
  • 200 g mager gerookte spek in reepjes
  • 1 theel. gedroogde dragon
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 0.25 l kippenbouillon of gevogeltefond, van tabletten of uit een pot
  • 0.25 l droge witte wijn
  • 250 g crème fraîche
  • allesbinder of aangeroerde maïzena
  • zout
  • versgemalen peper
  • scheutje citroensap
  • 3 eetl. fijngehakte dille, bieslook of peterselie (vers of diepvries)

Voorbereiden:

Snijd de kalkoenfilet in blokjes van circa 2x2 cm. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie (en de boter) en bak de kalkoenblokjes in twee of drie porties rondom aan. Schep ze uit de pan. Laat het spek kort uitbakken. Voeg de champignons toe en laat circa 5 minuten bakken. Voeg de ui toe en laat glazig fruiten. Laat de knoflook, de dragon en de tijm kort meefruiten. Blus af met de bouillon of de fond en met de wijn en doe het vlees terug in de pan. Laat met het deksel op de pan circa 15 minuten stoven (niet koken!).

Bereiden:

Breng de ragout tegen de kook en roer er de crème fraîche door. Bind de saus met allesbinder of maïzena. Breng op smaak met zout en peper en een scheutje citroensap. Bestrooi voor het serveren met de groene kruiden.Geef er rijst en groenten naar keuze bij, bijvoorbeeld broccoli.

Tips:

Vervang de kalkoen door kipfilet of kalfsfricandeau.